onsdag 18 juli 2012

Chimichurri x 2

Hej gott folk!
Tänkte idag ge er två superbra recept på chimichuri. Det är en Argentinsk sås som passar perfekt till alla härliga grillkvällar. Den första är en klassisk variant och den andra är en variant med vitlök och persilja. Såklart älskar jag den senare lite extra för att den har massor av vitlök. Och vitlök kan man ju inte få för mycket av :)




Klassisk Chimichurri
 
1 & 1/4 dl  olivolja (om du vill ha en mildare smak kan du använda tex rapsolja)
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl vatten 
1 & 1/4 dl fint hackad bladpersilja
1 medelstor gul lök
4 vitlöksklyftor
1/2 röd paprika
1 tomat, skalad, urkärnad och fint hackad
1 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1 tsk malt lagerblad
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Chiliflakes efter tycke och smak

Tvätta alla färska ingredienser före preppningen.
Preppa genom att hacka persilja, lök, vitlök, paprika.
Skala tomaten genom att koka den i 30 sekunder och sedan flå den. Ta sedan bort innanmätet och hacka den fint.
Blanda alla ingredienser utom oljan, vatten och vinäger i en bunke och låt dra i 30 min.
Blanda i vinägern och vattnet, blanda ordentligt. Låt röran dra i ytterligare 30 min.
Blanda slutligen i oljan. Blanda väl med resten av röran.
Se till att vätskan täcker alla ingredienserna. Om dem inte skulle gör det ta lika delar med olja, vatten och vinäger tills dem är ordentligt täckta. 
Häll över chimichurri i en lufttät burk och ställ i kylskåpet i minst 1 dygn. För bästa resultat ska den stå och dra i ca 3 dygn.
Servera rumsvarm med en god grillad köttbit.


Persilja och vitlöks Chimichurri

1 stor knippe bladpersilja och en del av dess stjälkar
8 vitlöksklyftor
3 tsk fint hackad  lök
5 tsk vitvinsvinäger
5 tsk vatten
1 tsk salt
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk chilliflakes
1/2 tsk svartpeppar
2,5 dl extra virgin olivilja

Hacka persiljan lätt och lägg den sedan i en matberedare och mixa lite lätt.
Ha i resterande ingredienser och mixa lite till.
Häll sedan i oljan sakta och mixa ordentligt, röran ska dock inte bli slät.
Det kan hända att du måste ha i mer olja beroende på persiljans mängd och konsistens. Men det är bara att reglera efterhand.
Om du vill ha en stark smak av persilja använd direkt, om du låter den vila över natten blir smakerna mer balanserade.
Denna chimichuri ska användas som marinad till tex lax eller kött, passar till rostade potatisar osv.
Den passar inte så bra som sås då den blir alldeles för stark och den rekommenderas att inte äta på en dejt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar