torsdag 4 oktober 2012

Roligt med äppplen gör - Äppelsmör!


Hej hopp på den stora högtidsdagen, kanelbullens dag :)
Något som jag tror skulle vara gott att blanda i kanelbullarna är äppelsmöret jag gjorde för nån helg sen.
Receptet kommer från Amalia, smakar och luktar nästan lite jul. Passar väldigt bra till en hård macka med ost gör det också! Det är i alla fall så långt jag kommit....... det har strykande åtgång här hemma.

Ingredienser
20 äpplen (helst lite söta)
2 dl äppelcider
1 stor eller 2 små kanelstänger
1 tsk malen ingefära
1 tsk kanel
1 knivspets mald ingefära
1,5 dl råsocker
1 dl socker
2 tsk citronjuice
2 tsk atamon

Gör så här
Skala äpplena och skär dem i små bitar, ta självklart bort kärnhuset.
Lägg dem i en kastrull med cidern i, så brunar dem sig inte. Rör om under tiden du fyller kastrullen.
Häll på vattnet och koka upp, och koka tills dem mjuknar. Det ska vara väldigt rörande alltihopp.
Mixa med en stavmixer och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Koka på svag värme och rör om ofta. I det här momentet krävs skyddskläder för träsktrollet det blir attackerar och skvätter. Koka träsktrollet tills det i ca 30-40 min tills det får en brun fin färg och är tjock.
Låt svalna något.
Häll sedan på 2 tsk atamon.
Häll upp i rena burkar, sätt på lock och låt svalna under en handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar