söndag 9 december 2012

Lussekatter / Lussebullar / Orginalet


Hur gott är det inte med klassikern lussekatter! 
Det är nog en av mina absoluta favoriter under julen. 
Det finns ju nu väldigt många olika varianter av lussekatter och många är goda och många kommer ni få smaka på här. Men om sanningen ska fram så slår inget originalet.
Det här är mitt och Ellenorns bästa lusserecept som är en klockren succé.

Ingredienser
1 paket jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl röd mjölk
1 burk kessella naturell 10%
1/2 tsk salt
2 dl socker
3 paket saffran beroende på smak och pris
2  ägg
17 dl vetemjöl

Gör så här
Smält smöret och häll över mjölken, värm tills degspadet blir 37 grader.
Tillsätt kessellan i degspadet och rör om.
Smula jästen i bunken.
Häll över degspadet och rör om ordentligt med hjälp av matberedaren.
Tillsätt salt, socker, och ett ägg. Rör om tills allt har blandats ordentligt.
Häll i ca 15 dl av mjölet i omgångar och arbeta ordentligt i matberedaren. Degen ska bli smidig och lite kladdig.
Låt jäsa till dubbel storlek, det tar ca 50 minuter.
Spill upp den jästa degen på bakbordet (typ diskbänken) och knåda in lite extra mjöl.
Börja göra katterna och lägg dem på en pappersklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk (vanlig kökshandduk) i 30 minuter.
Plutta i russin i snurrarna och pensla med det andra ägget.
Grädda i ca 8-10 minuter på 250 grader.
Låt svalna under bakdukarna.

 



2 kommentarer:

  1. Kan man göra det här receptet utan kessella? :)

    SvaraRadera
  2. Jag vet faktiskt inte, kessellan är lite av grejen för att få bullarna saftigare. Men det skadar ju inte att testa, men då skulle jag ta mindre mjöl i.

    SvaraRadera