onsdag 5 september 2012

Gammelmormor Annas äppelmos

 Mamma fick två påsar med underbara svenska äpplen av en kollega häromdagen och av dem blev det gammelmormors äppelmos, som är såååååååå god. 
Till att börja med så är det få saker som doftar och smakar så gott som svenska äpplen. Om man sen gör en gammal goding som gammelmormors mos så kan det inte bli annat än underbart. 
Den här mosen skiljer sig lite från moderna mos, då den har en hel del äppelbitar kvar i sig och är ganska syrlig.


Ingredienser
3 1/3 kg äpplen
1 kg socker
2 citroner
7 dl vatten
2 gram natriumbensoat eller 3 1/2 tsk flytande atamon

Gör så här
- Skala äpplena (i sin mors ögon kommer man alltid att vara barn, alltså var det barnarbete när mamma
satte mig på att skala alla dessa äpplen)
- Dela äpplena och rensa ut kärnhuset, skiva sedan i små bitar. (Eller så fuskar man som mamma gjorde och skär dem utifrån och in och lämnar kvar kärnhuset och lite av köttet)
- Blanda äpplena, socker, vatten i en kastrull och koka upp.
- Koka i 10-15 min på full effekt. Rör regelbundet så att det inte bränns fast.
- Låt svalna något.
- Ha i natriumbensoat eller atamonen och rör om.
- Häll upp på lagom stora burkar.
- Om du använder natriumbensoat så är det bra att frysa in äppelmosen, då hållbarheten inte blir så lång.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar