måndag 28 januari 2013

Julia Childs Boufe Bourguionne


Alltså denna gryta, denna gryta, denna gryta!!!! 
Kan vara den godaste köttgryta jag ätit, och var värd allt slit i köket igårkväll.
Den ser lite tråkig ut på bilden men jag lovar er den är inte tråkig i munnen!
Receptet är original receptet från Julia Childs - Mastering the art of french cooking.
För ett par år sedan visste jag inte vem Julia Child var och så såg jag filmen Julie & Julia och var helt såld.
Så googel fick slita hårt under en period och där fann jag en väldigt intressant kvinna och en fantastisk kock.
Sen kom Youtube fasen där många av hennes gamla tv program ligger, vilken källa till kunskap.
Har bland annat lärt mig hur man reder sås på bästa sätt av henne och mycket mycket mer.
Så om ni inte har något att göra en söndag, gör denna gryta!


Ingredienser

2 paket med bacon eller 2 hg lättrimmat fläsk
1 1/2 kg magert grytkött
1 msk olja
1 msk smör
1 morot
1 lök
2 msk mjöl
1 flaska rödvin
7 dl oxbuljong
1 msk tomatpuré
2 stora vitlöksklyftor
ca 20 steklökar
450 gram färska champinjoner
1 lagerblad
Timjan
Salt
Peppar
Persilja


Gör så här 

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll oljan i den ugnsfasta grytan och stek köttbitarna som du skärt i bitar om 5 cm. Se till så att alla sidor på köttet får en fin brun yta. Lägg åt sidan.

Klipp baconet i mindre bitar och stek i grytan se till att det blir lite krispigt och lägg åt sidan.

Skala och hacka löken och morötterna och stek i fettet från köttet och baconet. Lägg det åt sidan i en skål.

Lägg tillbaka baconen och köttet i grytan salta och peppra och rör om. Strö över mjölet och ställ in i ugnen utan lock, och låt stå i ca 5 minuter. Ta ur grytan och rör om, för att sedan sätta in den i ytterligare 5 minuter.

Ta ur grytan från ugnen och sänk temperaturen till ca 175 - 200 grader.

Lägg i morot och lökröran i grytan. Häll på vinet och buljong så att det precis täcker köttet.
Krydda med tomatpurén, vitlökarna och lagerbladet.

Koka upp.
När grytan kokar stoppar du in den i ugnen med lock på och låter stå i ca 3 - 4 timmar.

Skala och bryn steklökarna i hälften av smöret tills dem får en fin glansig yta.
Häll på resten av buljongen och koka upp. Låt koka tills lökarna är mjuka. Blanda i persiljan.

Dela champinjonerna så det blir fyra bitar av varje svamp.
Stek dem i en torr panna så det knäpper och har sig. Gör detta ett tag tills det inte knäpper så mycket.
Häll då på resten av smöret och stek champinjonerna tills dem får en fin stekyta.

Lägg dem i kastrullen med steklökarna.
Jag gjorde dessa två moment innan grytan var klar och det gick bra. Men jag gissar på att Julia hade blivit galen om hon visste det.

När grytan stått så länge i ugnen att köttet faller sönder häll då på champinjonerna och smålökarna tillsammans med buljongen.
Låt stå i ugnen i ca 20 minuter till så smakerna gifter sig.

Bon apetit!

Och om ni vill se Julia laga denna rätt kolla HÄR







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar