torsdag 11 juli 2013

Laxtårta och smörgåsbordets historia



 
Det är svårt att hitta en mer Svensk tradition/maträtt eller vad man nu ska kalla det än smörgåsbordet.
Möjligtvis köttbullar med potatismos och gräddsås, men köttbullarna finns ju för tusan ofta med på ett smörgåsbord.
Jag har länge varit lite skeptisk till smörgåsbord, det beror på att jag fram till några år inte åt sill. Kunde inte föreställa mig nått äckligare, nu så älskar jag sill.
Även om jag fortfarande har lite svårt för genomskinlig sås. Det ska vara vitlök, skärgård eller senapssill.
Matjesill och chop chop ligger väldigt högt upp på toppen. Det gör däremot inte jansonsfestelse, fy va äckligt det är!
 
Vart kommer då denna tradition ifrån, det har jag tagit reda på. Bara älskar googel och wiikipedia.
 
Vad är ett Smörgåsbord?
Smörgåsbord är en traditionell svensk "rätt" som är ett samlingsnamn för en buffémåltid.
Vad brukar ett smörgåsbord innehålla?
Bröd och smör finns alltid med liksom olika sillinläggningar.
Ofta förekommer omeletter, gratänger, korvar, köttbullar, aladåber och puddingar bland varmrätterna.
Kallskuret kött, rökt lax, ål och makrill samt patéer förekommer ofta.
Desserter finns oftas också med på smörgåsbordet.
Poängen är att äta mycket proteiner, varför potatis- och grönsaksrätter har en ganska undanskymd roll på smörgåsbordet.
Till ett smörgåsbord serveras ofta snaps och öl.
 
Smörgåsbordets historia.
Smörgåsbordet är en 1800-talsmaträtt som utvecklades ur borgerskapets brännvinsbord, en förrätt populär från 1500-talet till 1800-talets mitt.
Smörgåsbordet, som innehåller ett större antal rätter än vad brännvinsbordet har, tar vid under 1800-talets första halva och byggs då på med nya majonnäsrätter, inläggningar men också med industrialismens nya fiskkonserver och med omeletter.
 
Smörgåsbordet förekom i två smakvarianter fram till 60 talet: Det som kunde serveras hela året och det särskilda julsmörgåsbordet.
Båda varianterna hade vissa rätter gemensamma till exempel sylta, sill, ost, smör, bröd och snaps. Men de var också tydligt olika till exempel Janssons frestelse och omelett återfanns bara på det vanliga smörgåsbordet och inte till jul, medan rimmad skinka och leverpastej bara återfanns på julsmörgåsbordet.
 
Fram till 1960-talets mitt var smörgåsbordet en populär förrätt och det serverades dagligen på de flesta restauranger men också vid större kalas i hemmet.
Från 1970-talet och framåt växte smörgåsbordet kraftigt i omfattning och det fick en dessertavdelning som det aldrig tidigare haft.
Skillnaderna mellan smörgåsbordet och julsmörgåsbordet, som nu också kallades för julbord, suddades ut samtidigt som nya rätter tillfördes till exempel grönsaksuppfattades smörgåsbordet också som ett serveringssätt (jämför buffé eller liknande där man ställer fram en mängd för-, huvud- och/eller efterrätter som man plockar av som man vill). 
 
Hur ska man äta från ett smörgåsbord?
Tore Wretman förordade också att det skulle ätas i fem bestämda "turer", en tågordning som inte var tidigare känd. Turer ska här förstås som att man i varje tur ägnar sig åt en viss del av smörgåsbordet och som man sedan inte återkommer till, till exempel så tillhör den inledande sillen den första turen, och desserten den avslutande femte turen.  Vilket jag håller med om, det ska ätas i en viss ordning även om jag kanske inte följer denna exakt. 
 
Smörgåsbordet som en svensk profilmaträtt
Smörgåsbordet var internationellt känt redan under 1900-talets början bl.a. genom Stockholms-OS 1912 och det fanns smörgåsbordsrestaruanger i New York på 1920-talet.
Sitt internationella genombrott fick det på världsutställningen i New York 1939 där den svenska paviljongen hade ett roterande smörgåsbord i paviljongrestaurangen "Three Crowns Restaurant".
Där förlorade maträtten slutligt sina prickar och ringar och kom där och då att införlivas i engelskan som "smorgasbord", idag synonymt med bufféservering och ingen minns längre att det en gång var en svensk förrätt.
 
Onödigt vetande om smörgåsen
Ordet "smörgås" kommer från tiden, då man i stugorna kärnade sitt eget smör.
Vid kärnandet steg små smörklumpar upp till mjölkytan och drev omkring likt gäss. En sådan smörklump passade utmärkt att lägga på en skiva bröd.
 
Det finns precis lika många varianter av smörgåsbord som det finns människor som deltar eller gör ett. Vissa saker ska enligt mig bara finnas - chop chop, ägghalvor, sill, ost, salt rulle, kalvsylta med rödbetor. Andra saker som dessert kan man skippa.
Vissa saker kan förnyas från år till år och vissa nya element är där för att stanna. Som denna underbara laxtårta från tidningen Buffé.
På det smörgåsbord jag ätit denna på har avokado används istället för ärtor. Jag tror båda är precis lika goda bara att vi föredrar avokado.
Mängden pepparot kan också regleras efter tycke och smak. I receptet är det en ganska svag smak av det och jag skulle lägga till mer. Men smaken är som baken. Min smak är pepparot är gooootttttttt!

 
 
 
Ingredienser
ca 800 g kallrökt lax i skivor
500 g frysta gröna ärter eller ca 4 stora avokados
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk pepparrot på tub
500 g kesella (10 %)
1 kavring i skivor (ca 500 g)
2 tsk salt
1 krm peppar
Något grönt och rädisor till dekoration
Gör så här
Tina ärterna. Mixa dem till en slät puré med stavmixer, eller mosa avokadosarna och kör dem försiktigt med stavmixern.
Tillsätt citronjuice och salt.
Blanda försiktigt pepparrot och kesella, rör inte för mycket, annars kan krämen spricka.
Krydda med salt och peppar.
Kantskär kavringen.
Klä insidan av en brödform (ca 1 1/2 liter för 8 port) med plastfolie. Se till att den sticker ut minst 10 cm över alla kanter.
Klä formen med laxskivor, lägg dem lite omlott så att formen blir ordentligt täckt.
Låt några skivor gå en bit över kanten.
Varva ärtkräm, brödskivor, pepparrotskräm och resten av laxen i formen.
Viktigt är att det ligger kräm mot brödet, annars håller tårtan inte ihop.
Vik över laxen så den täcker ovansidan.
Slå in i resterande plastfolie.
Låt stå i kylen minst 3 timmar.
Vid servering:
Öppna plastfolien, vänd upp laxtårtan på ett fat och ta bort plastfolien.
Garnera med något grönt typ ärtskott och rädisor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar