onsdag 24 april 2013

Svamp risotto


Hej alla glada!!
Vi har haft en jättemysig after work idag och nu ligger jag i soffan och jäser.
Om ni planerar eran helgmat så kan jag tipsa om denna risotto. Mumsigt, kladdigt, och lagom onyttigt och extra gott med ett glas rödtjut, mums fillibabba.
Nu ska jag krypa till kojs och sova sött tills klockorna ringer imorn bitti.


Klassisk risotto
1 gul lök
1 dl olivolja
4 dl abori (tror det stavas så) eller carnatoli ris
2 dl tortt vitt vin
ca 1,3 dl grönsaksbuljong
2,5 dl riven ost

Gör så här
Hacka löken och fräs i olivoljan tills den blir glansig.
Slå på risen och rosta riset så att det blir glansigt och nästan genomskinligt.
Häll på vinet och låt koka in i riset.
Slå på lite buljong i taget på risotton och låt koka in under omrörning för varje skvätt. 
Det är väldigt viktigt att buljongen är varm.
Upprepa detta tills all buljong är slut och risotton är krämig.
Rör ner osten.
Salta och peppra.
Om du ska ha smaksättnining gör du det momentet här.


Svamp och kyckling risotton
 500 gram kyckling
En hel del svamp,jag hade egenplockad som motsvarade typ 2 burkar kantareller.
0,5 - 1dl torkade höstkantareller.
Har du syltade katareller hemma så slår du på en skvätt också och använd dig av oljan.
Om du inte har syltade kantareller ta en skävätt olja och vit balsamvinäger till stekning.
Rosmarin, timjan och paprikapulver.

Gör så här
Följ instruktionerna ovan.
Stek kycklingen ordentligt.
Stek svampen.
Blanda samman och krydda, stek på lite till tillsammans.
Blanda ner kyckling- och svampröran i risotton.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar