torsdag 14 november 2013

Pumpa krydda och pumpa puré


 

Nu är det säsong för pumpor.

Pumpor är något som har varit ganska främmande för mig ända fram tills nu då jag börjar upptäcka dessa små godbitar.

Jag kanske blev traumatiserad från det året då min farmor ville odla pumpor på landet.
Vi odlade mycket grönsaker, potatis, jordgubbar på en hyfsad stor yta. Bakom grönsakslandet låg en stor häck, en jättestor hög med kvistar där igelkottarna bodde och ett stenparti.
Jag berättar detta för att ni ska få en bild av hur det såg ut och hur det såg ut efter pumporna, man kan nästan säga före pumpornas tid och efter pumpornas tid.
När vi kom dit en helg på kvällen så såg vi ingenting men på morgonen när vi steg ut ur huset var det som att vi hade vaknat i en helt ny värld en värld fylld av pumpor i alla former och slag. Dem var precis överallt, i stenpartiet på väg bort till häcken jag överallt. Jag minns inte riktigt vad vi gjorde med alla pumpor men något måste vi ha gjort med dem.

Hade jag haft så mycket pumpor idag så vet jag en del saker jag definitivt hade gjort av dem. Tänkte bjuda på ett sådant recept inom en snar framtid.

I det här inlägget så vill jag gå igenom två grundläggande delar i mat med pumpa, pumpa puré och pumpa krydda.

Dessa två element finns i så många recept så jag tänkte varför inte göra ett blogginlägg om dem.

Vi börjar med pumpapuren:

Ta valfri mängd pumpakött beroende på hur stor din pumpa är och om du gröp ut den eller delat på den.
Hacka de större styckena i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med slamsorna.
Fyll kastrullen med lite vatten, så att det nästan täcker pumpaköttet men inte hela vägen upp.
Koka upp och låt puttra i några minuter tills köttet blivit mjukt.
Ta fram stavmixern och mixa samman till en slät puré.
Låt svalna.

Tips är att lägga upp purén i påsar och frysa in.
Jag vägde köttet innan och la upp det i 6 stycken påsar á 100 gram.
Denna puré är toppen att ha i pajer, smothies, röror och säkert en massa andra saker.
 


Sen har vi pumpakryddan även kallad pumpkin pie spice.

Som namnet avslöjar så används den främst i pumpa paj men också i smothies, muffins. Jag skulle vilja säga att den gör sig bäst i rätter åt det söta hållet.

På denna punkt så har jag googlat runt väldigt mycket och kommit fram till att här är det bäst att prova sig fram till hur mycket av varje krydda man vill ha. I vilket fall som helst så är det följande kryddor som ska ingå i en pumpkin pie spice:

Kanel, ingefära, kryddpeppar, malda nejlikor och vissa har även muskot. Väldigt lik vår pepparkakskrydda men ändå inte.
Jag har fördela mina kryddor så här:

2 rågade msk kanel
2 tsk ingefära
1,5 tsk malda nejlikor
1 tsk kryddpeppar
1 krm muskot (som kan uteslutas om man vill)

Idag på lunchen serverade dem baconlindad pumpa med rostade pumpakärnor, det var verkligen så gott.
Jag kan även tipsa er att rosta kärnorna enligt mitt härliga recept från förra året.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar