onsdag 30 april 2014

Granola med nötsmör


Livet bara swischar förbi och det är redan nu valborg och första maj. 
Om ni ska ut och tända brasor ikväll tänk på igelkottarna och titta under/i rishögarna så att dem inte har byggt bon där och blir uppeldade. 
Själv ska jag tapetsera med en kompis för kung och fosterland.
Har förberett vår middag som kommer bli en rödbetspaj, hoppas att den blir bra.

Min fina kompis M har vart i farten och gjort tokgod granola som jag har fått receptet på och gjort om en gnutta. Jag säger bara Muuuuuums!

Ingredienser (till en riktigt stor omgång, går bra att ta hälften också)

Granolan
10 dl havregryn
10 dl blandade flingor av olika slag eller av bara ett slag. Tex dinkel, råg.
3 dl linfrön 
2 dl råsocker
4 dl vatten
5 msk neutral olja
5 msk nötsmör (jordnöt eller mandel = muuuuuumsigt)

Crunch av varlfri sort, tex:
1 påse mandlar
gojibär
kokosflingor
solrosfrön

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman flingorna och linfröna i en bunke.
Koka upp vatten och häll i en annan bunke. Blanda i oljan, sockret och nötsmöret och se till att det löser sig.
Blanda sedan i vätskan i den torra blandningen.
Rör om ordentligt och se till att all vätska fördelar sig ordentligt.
Bred ut på en plåt som du klätt med bakplåtspapper. 
Rosta i ugnen i ca 20 - 30 minuter. Se till så att det inte bränns och rör om ordentligt.
Det kommer att bli två plåtar om du gör den stora smeten, grädda dem då i två omgångar.
Under tiden som granolan gräddas hackar du ingredienserna till crunchen.
Blanda i crunchen i muslin precis när du tagit ut granolan ur ugnen och låt svalna på plåten.

Tänk på igelkottarna ikväll!!
Puss å kram <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar